Copyright www.sport24.gr (© Copyright www.sport24.gr)
Ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010 9:31 πμ | Από Copyright www.sport24.gr

Ο Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.gr

Ο Ταμ Ενσαλίβα μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr για την τραυματική του εμπειρία από την Ελλάδα και την ΑΕΚ σε μία συγκλονιστική και ειλικρινή εξομολόγηση. Τα ΜΜΕ, η κάνναβη, ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο Σέρα Φερέρ, ο Έβαλντ Λίνεν και η διάγνωση για την Ένωση: "Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ΑΕΚ είναι η ίδια η ΑΕΚ".


Ο Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.gr

"Με την αδικία είτε πολεμούν, είτε συμπράττουν" έλεγε ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Αλμπέρ Καμί. Ο Ταμ Ενσαλίβα από την φύση του μαχητής και ειλικρινής όσο λίγοι επέλεξε τον πρώτο, τον δύσκολο δρόμο.

Πικραμένος από τον τρόπο που αποχώρησε από την ΑΕΚ σε μία κατάθεση ψυχής -στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για τετριμμένο δημοσιογραφικό κλισέ όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στη συνέχεια- επαναλαμβάνει αρκετές φορές πως οι πληγές που του προκάλεσε το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχουν επουλωθεί και ως εκ τούτου δεν σκέφτεται την επιστροφή του στην Ελλάδα παρά τις προτάσεις που του κατατέθηκαν.


Δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τον Πανιώνιο, να αποθεώσει τον Έβαλντ Λίνεν αλλά και να εξακοντίσει τα βέλη του σε μερίδα δημοσιογράφων που τον λοιδόρησαν με τα κείμενα τους.

Εμφανώς οργισμένος ρίχνει το γάντι σε εκείνους που έφτασαν στο σημείο να αναφέρουν πως καπνίζει κάνναβη προκαλώντας τους σε ένα ιδιότυπο στοίχημα, ενώ απαντάει μέσω videos σε εκείνους που τον κατηγορούσαν για κακές εμφανίσεις με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Το  Sport24.gr  έκρινε σκόπιμο να δημοσιεύσει κάθε λεπτομέρεια των απαντήσεων του Καναδού μέσου που συγκλονίζει με τα λεγόμενα του, παρά την μεγάλη έκταση τους.


Οι προτάσεις για επιστροφή στην Ελλάδα


Ο Ενσαλίβα αποκάλυψε πως είχε αρκετές προτάσεις από ελληνικούς συλλόγους με τον Πανιώνιο να παραμένει ψηλά στην εκτίμηση του.

"Η αλήθεια είναι πως έλαβα τηλεφωνήματα από αρκετούς ανθρώπους που με ρωτούσαν εάν ενδιαφέρομαι να παίξω σε ελληνικό σύλλογο. Είχα στο μυαλό μου πως εάν ήταν να επιστρέψω στην Ελλάδα θα μου έκανε αίσθηση να αγωνιστώ στον Πανιώνιο.

Η αλήθεια είναι πως μου έκαναν μία πολύ καλή πρόταση, όμως δεν μπορώ να ψεύδομαι και να μην πω πως ακόμη έχω κακές εντυπώσεις για τον κόσμο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Είμαι ευγνώμων για τον χρόνο που πέρασα εκεί, όμως από τότε που έφυγα από την χώρα, είχα την ευκαιρία να καθίσω και να σκεφτώ τα πάντα για το συνέβη στην ΑΕΚ, αλλά και επίσης να ρωτήσω κάποιους ανθρώπους οι οποίοι κατά τα άλλα δεν ένιωθαν τόσα άνετα στο να μου την αλήθεια για το τι έγινε.

Από αυτά έμαθα, μου έμεινε στα αλήθεια μία κακή γεύση στην καρδιά μου για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Έτσι δεν πίστευα πως αν ερχόμουν στον Πανιώνιο θα είχα καθαρό μυαλό για να κάνω την δουλειά μου γνωρίζοντας το περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Φυσικά ο καθένας πληρώνει το τίμημα του, δεν κοροϊδεύω, αλλά στην παρούσα φάση έτσι όπως αισθάνομαι θα προτιμούσα να είμαι υπομονετικός και να δω εάν μου παρουσιαστεί άλλη ευκαιρία όπως έγινε στη Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ. Τουλάχιστον κάτι διαφορετικό όπου θα αισθάνομαι πως θα είμαι έτοιμος να κάνω μία νέα αρχή όπου δεν θα σκέφτομαι τι συνέβη στο παρελθόν".

Η εκτίμηση για τον Πανιώνιο 

"Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Πανιώνιου όχι μόνο διότι ήταν υπομονετικοί μαζί μου, αλλά γιατί έδειξαν μεγάλη κατανόηση και πάντα σεβόντουσαν την δική μου επιθυμία αλλά και της οικογένειας μου για το μέλλον. Πιστεύω ότι με τον τρόπο που καθοδηγούν τον σύλλογο το μέλλον θα είναι πολύ καλό για τον Πανιώνιο".

"Δώστε χρόνο στον Λίνεν"

Ο 28χρονος άσος γνωρίζει όσο λίγοι τον χαρακτήρα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο Έβαλντ Λίνεν. Συνέστησε υπομονή στους ανθρώπους αλλά και τους οπαδούς του Ολυμπιακού προκειμένου να δουν αποτελέσματα. Για τον Γερμανό είχε μόνο καλά λόγια να πει.


"Με τον κύριο Λίνεν στο τέλος κάθε σεζόν μιλούσαμε, έτσι η σχέση μου μαζί του παραμένει πολύ καλή. Ήμουν πολύ χαρούμενος όταν άκουσα πως θα γινόταν προπονητής του Ολυμπιακού. Σκέφτηκα πως ο Ολυμπιακός πήρε μία πολύ έξυπνη απόφαση, αλλά ελπίζω επίσης πως θα χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους και να έχουν υπομονή απέναντι του.

Τα πράγματα δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη και ειδικά σε έναν σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός. Συχνά παίρνουν βεβιασμένες αποφάσεις υπό την πίεση των οπαδών ή τα αρνητικά αποτελέσματα. Πιστεύω εάν ο Ολυμπιακός συνειδητοποιήσει, πως ο Λίνεν είναι ο τύπος του ανθρώπου που συγκεντρώνεται μόνο στην δουλειά και όχι σε ότι συμβαίνει εκτός ομάδας, θα εκτιμήσουν το πόσο σοβαρός και εργατικός προπονητής είναι.

Έχει την δική του φιλοσοφία στο ποδόσφαιρο που πάντα αποδίδει εάν σου δώσουν αρκετό χρόνο. Επίσης σημαντικό είναι ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής να είναι ανοικτός στο να ακούσει τι έχει να σου προσφέρει αλλά και να αντιληφθεί πως για όσο πιο πολύ διάστημα του αποδείξεις πως δουλεύεις 100% προς όφελος της ομάδας, πάντα θα λαμβάνει σοβαρά τις γνώμες όλων και θα κάνει το παν να είναι άπαντες χαρούμενοι προκειμένου να κάνουν την ομάδα ακόμη καλύτερη.

Αυτό είναι κάτι που τον έκανε πολύ πετυχημένο στον Πανιώνιο, με παίκτες όπως ο Ράφικ (σ.σ. :Τζιμπούρ) που ο κόσμος πιστεύει πως είναι δύσκολο να δουλέψει κανείς μαζί τους. Για τον Λίνεν δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί στο τέλος της ημέρας και οι δύο πλευρές έχουν ένα κοινό στόχο. Να νικήσουν και να επιτύχουν προσωπικά. Έτσι εξηγείται πως βελτιώθηκα εγώ, ο Ράφικ, ο Σπυρόπουλος αλλά και άλλοι παίκτες.

Επίσης με τις 6-7 γλώσσες που μιλάει βρίσκει τον τρόπο να κερδίζει τον σεβασμό των παικτών. Είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρει στον Ολυμπιακό".Το τελευταίο τηλεφώνημα

Ο πρώην παίκτης της Λίλεστρομ αποκάλυψε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Λίνεν πριν από μερικούς μήνες όταν μετέβη στη Νορβηγία.

"Την τελευταία φορά που μίλησα απευθείας με τον Λίνεν, ήταν όταν μετακινήθηκα στη Νορβηγία. Από τότε δεν είχαμε ξανά επαφή. Νομίζω πως η κατάσταση γι’αυτόν στον Ολυμπιακός είναι πολύ διαφορετική σε σχέση για παράδειγμα με τη Μόναχο 1860.

Ο Ολυμπιακός είναι ένας σύλλογος που δουλεύει πάρα πολύ στις εντυπώσεις που δημιουργούνται. Θέλουν παίκτες με μεγάλη φήμη ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Καταλαβαίνω το σκεπτικό που υπάρχει στο ποδόσφαιρο και πως όταν φεύγεις από μία ομάδα θα γράφονται άσχημα πράγματα για σένα προκειμένου να δικαιολογηθεί η απόφαση της ομάδας.

Δεν ενδιαφέρει τις ομάδες πόσο καλός παίκτης είσαι ή πόσο καλά έπαιζες. Ο κόσμος πάντα θυμάται τι φήμη άφησες πίσω σου. Αυτός είναι ακόμη λόγος στο γιατί νιώθω πως το μέλλον μου βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Μόνο ο Θεός γνωρίζει τι θα συμβεί. Όπως και να έχει, ελπίζω ο Λίνεν να έχει μία σπουδαία σεζόν με τον Ολυμπιακό".

"Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ΑΕΚ είναι η ίδια η ΑΕΚ"

Η ΑΕΚ πονάει τον Ενσαλίβα, ο οποίος πάντως παρουσιάζεται ενήμερος για τις τελευταίες εξελίξεις στους "κιτρινόμαυρους". Δεν διστάζει να καταθέσει την δική του άποψη για το τι συνέβαινε στα αποδυτήρια.

"Πιστεύω πως πάντα η ΑΕΚ μπορεί να κάνει ένα βήμα προς το πρωτάθλημα. Όμως από αυτά που έζησα το διάστημα που έμεινα στην ομάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η ίδια η ΑΕΚ!
 Υπάρχει μεγάλος διαίρεση μέσα στην ομάδα και στο τέλος της ημέρας τα προβλήματα αρχίζουν όταν οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για το πως η ΑΕΚ θα τα καταφέρει, από το να βοηθάει ο ένας τον άλλο για να πετύχει ο σύλλογος τον στόχο του.

Αυτό ξεκινάει μέσα από τα γραφεία, φτάνει στους οπαδούς και για μένα λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι δημοσιογράφοι. Δυστυχώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι αδυνατούν να κατανοήσουν το αντίκτυπο που έχει αυτό στους παίκτες και γιατί πάντα βλέπετε μία ομάδα που δεν μπορεί να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητες της.

Ο "Λύμπε" και ο Δέλλας θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στους παίκτες πως θα πρέπει μείνουν συγκεντρωμένοι όσο πιο πολύ γίνεται στη δουλειά τους. Δεν ξέρω τον Πάπα Μπούμπα Ντιόπ όμως και εκείνος θα πρέπει να είναι προσηλωμένος στους στην ομάδα.

Εάν αυτό επιτευχθεί και υπάρχει αρμονία μεταξύ των παικτών και του τεχνικού επιτελείου, τότε πάντα υπάρχει η δυνατότητα για επιτυχία αφού εάν η ΑΕΚ νικάει η υποστήριξη θα αυξάνεται πολύ γρήγορα".

Καλύτερη χρονιά στον Πανιώνιο

Ο διεθνής αμυντικός μέσος ανακαλεί στη μνήμη του τις ευχάριστες στιγμές που πέρασε στη Νέα Σμύρνη με τη φανέλα του Πανιωνίου.

"Στον Πανιώνιο έμεινα για έναν χρόνο μόνο. Προσωπικά στον αγωνιστικό χώρο ένιωσα πιο ελεύθερος από ποτέ στην καριέρα μου. Είχα κάποιες σπουδαίες χρονιές στη Γερμανία προτού έρθω στην Γερμανία, αλλά έχοντας έναν προπονητή που με υποστήριξε τόσο πολύ όσο ο Λίνεν, συμπαίκτες, αλλά και το επιτελείο που ήταν κοντά μου με έκαναν αισθανθώ πιο άνετα από ποτέ στην επαγγελματική μου καριέρα.

Μπορώ να πω πως έγινα καλύτερος ποδοσφαιριστής από τότε που μεταπήδησα στην ΑΕΚ αν και ο κόσμος πιστεύει άλλα πράγματα.

Συχνά βλέπω videos από τα παιχνίδια μου και παρατηρώ τις λεπτομέρειες που ο Φερέρ μου έμαθε στην πρώτη χρονιά μου στην ΑΕΚ. Ο κόσμος θυμάται τη σεζόν μου στον Πανιώνιο γιατί προς τα έξω έβγαζα μία πολύ θετική εικόνα και έτσι όλοι θεωρούν πως έπαιξα πολύ καλύτερα.

Ο Ενσαλίβα στο παιχνίδι με την Μπάτε Μπορίσοφ

Εάν όμως κλικάρεις στο Youtube το όνομα μου, θα δεις κάποια παιχνίδια που έπαιξα εκείνη τη σεζόν κόντρα σε Μπενφίκα, Έβερτον, Μπάτε Μπορίσοβ –και τι ειρωνεία- απέναντι στον Πανιώνιο.

Είναι περίπου 8 λεπτά στιγμιότυπα επικεντρωμένα σε μένα και τι έκανα κάθε φορά που βρισκόμουν σε επαφή με την μπάλα. Αυτό σημαίνει επίσης πως θα έκανα και λάθη. Ένα πράγμα που λατρεύει ο κόσμος να λέει για το παιχνίδι μου είναι πως έκανα πολλά λάθη, αλλά προκαλώ τον οποιονδήποτε να δει αυτά τα videos.

Πρόκειται για τα τέσσερα από τα δέκα παιχνίδια που έπαιξα για την ΑΕΚ στην σεζόν όπου ήμουν ένας από τους καλύτερους ή ίσως ο κορυφαίος παίκτης της ΑΕΚ.

 Αυτό δεν θα μπορούσες να το διαβάσεις στις εφημερίδες. Ένας δημοσιογράφος μάλιστα έγραψε πως δεν έκανα ποτέ ένα καλό ματς με την ΑΕΚ στα 2,5 χρόνια που έμεινα εκεί. Δες εσύ τα videos και κρίνε εάν αυτό είναι σωστό.

Ο Ενσαλίβα στο παιχνίδι με την Έβερτον

Αυτά που λένε για μένα αλλά και για άλλους ποδοσφαιριστές στις εφημερίδες είναι απλά ψέματα! Λέξεις που αρέσουν στον κόσμο, εντυπώσεις που θέλουν να αποκομίσεις. Το αφήνω στην κρίση του κόσμου για ποιους λόγους κάποιοι δημοσιογράφοι κάνουν κάτι τέτοιο. Απλά μην πιστεύετε τα ψέματα που διαβάζετε".


"Νιώθω ακόμη πικρία"

Παρότι πέρασαν αρκετοί μήνες μετά την αποχώρηση του από την ΑΕΚ, ο "Ταμ" δεν δείχνει να έχει ξεπεράσει το σοκ θεωρώντας πως αδικήθηκε κατάφορα.


"Δεν μπορώ να πω ψέματα. Νιώθω ακόμη πικρία. Το θέμα είναι πως έπαιξα αρκετά καλά παιχνίδια με την ΑΕΚ ειδικά την τελευταία σεζόν. Η πολιτική που ακολουθεί ένας σύλλογος να αφήνει έναν παίκτη να φύγει όταν ξέρει πως είναι αρκετά καλός να παίξει και να βοηθήσει είναι από τους λόγους που έχω πρόβλημα να επιστρέψω για να παίξω ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Ο κόσμος βλέπει τα παιχνίδια αλλά πιστεύει τις απόψεις των εφημερίδων που επιλέγει για να διαβάσει όπου γράφονται υπερβολές ή δημοσιεύονται εσφαλμένες πληροφορίες.

Κάθε εφημερίδα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να πείσει τον κόσμο πως τα πράγματα είναι όπως εκείνοι θέλουν και ποτέ δεν λένε την αλήθεια. Είναι πολύ άσχημο αυτό, αλλά και το ότι ο κόσμος πιστεύει όλα τα ψέματα με κάνει να μην σκέφτομαι να επιστρέψω στην Ελλάδα.

Αισθάνομαι και ξέρω πως έπαιξα πολύ  καλά στα 8 από τα 10 παιχνίδια που κλήθηκα να πάρω μέρος την περυσινή σεζόν στην ΑΕΚ. Στα τέσσερα τελευταία πριν την διακοπή των Χριστουγέννων έπαιξα σημαίνοντα ρόλο σε όλους τους αγώνες και έπειτα δεν προπονήθηκα με την ομάδα από την πρώτη μέρα του νέου έτους μέχρι που αποχώρησα. Και κανείς δεν ρώτησε γιατί συνέβη αυτό.

Ήδη ήταν αρκετό αυτό για μένα, όμως όταν έφυγα ακόμη περισσότερα γράφτηκαν. Δέχθηκα επιθέσεις από τις εφημερίδες για την προσωπικότητα μου ή τον χαρακτήρα μου προκειμένου να δικαιολογήσουν μία λανθασμένη απόφαση.

Άκουσα και διάβασα πολλά πράγμα που με αφορούσαν ενώ βρισκόμουν στην Ελλάδα και ποτέ δεν μίλησα, όμως στο τέλος σχημάτισα μία άποψη στο μυαλό μου για το πως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα.

Γράφτηκε πως περνούσα πολύ χρόνο βγαίνοντας έξω, πηγαίνοντας σε πάρτι όταν δεν μπορούσα να παίξω. Αν ήξερες πως αύριο δεν θα μπορούσες να πάρεις μέρος με την ομάδα στην προπόνηση αλλά θα πρέπει να βρεις κάποιο κίνητρο από μόνος σου για να δουλέψεις και να παραμείνεις σωματικά αλλά και πνευματικά σε καλή κατάσταση για το μέλλον σου φυσιολογικό είναι να θέλεις να βγεις από το σπίτι και να αποφορτιστείς. Ακόμη και έτσι όμως διατηρούσα επαγγελματική συμπεριφορά στην προπόνηση, πάντα ακολουθούσα τα προγράμματα και έδινα το 100% των δυνατοτήτων μου για δικό μου όφελος".

O Ενσαλίβα στο Β΄ ημίχρονο του αγώνα με την Μπενφίκα

Το ξέσπασμα για την φήμη περί κάνναβης

"Το χειρότερο πράγμα που άκουσα όσο ήμουν στην ΑΕΚ ήταν πως κάποιοι δημοσιογράφοι διέδιδαν την φήμη πως κάπνιζα κάνναβη στον ελεύθερο χρόνο μου!  Θα πω αυτό μία φορά και πείτε όλοι εσείς που το διαβάζετε αυτή τη στιγμή πως θα νιώθατε.

Ποιος ξεκίνησε αυτή την φήμη ή ποιος την πιστεύει; Ελάτε μαζί μου να κάνουμε ένα τεστ ανίχνευσης ψέματος. Ρώτηστε με εάν έχω πάρει πότε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ναρκωτικό και εάν αποδειχθεί πως λέω ψέματα, προσωπικά θα δώσω στο άτομο που θα το αποδείξει όλο το ποσό των 240.000 ευρώ που ακόμη μου οφείλει η ΑΕΚ από το συμβόλαιο μου την περυσινή περίοδο.

Εάν όμως αντιληφθείτε πώς λέω την αλήθεια και είστε ψεύτες, τότε θέλω τους μισθούς σας για έναν χρόνο. Εάν δεν αποδέχεστε την πρόταση μου... να είστε πιο προσεκτικοί στα πράγματα που λέτε γιατί δεν επηρεάζουν μόνο καριέρες αλλά ακόμη και ζωές. Επαναλαμβάνω τέτοιου τύπου είναι οι λόγοι που με κάνουν να δυσκολεύομαι να επιστρέψω στην Ελλάδα. Είμαι ακόμη πικραμένος".

Η συνομιλία με τον Ντέμη

Ο Καναδός άσος αποκαλύπτει πως είχε προτάσεις από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ενώ αποκαλύπτει έναν διάλογο που είχε με τον Ντέμη Νικολαίδη.

"Αυτό που με πληγώνει περισσότερο απ’όσα συνέβησαν στην ΑΕΚ είναι πως παρότι πριν από τρία χρόνια είχα την επιλογή να παίξω σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο τέλος επέλεξα την ΑΕΚ γιατί ήθελα να γίνω μέρος σε κάτι που θα γινόταν μεγάλο, παρά σε κάτι που ο κόσμος θεωρούσε ήδη μεγάλο.

Στην πρώτη σεζόν είχα μία συνομιλία με τον Ντέμη (σ.σ.: Νικολαϊδη) για την παρουσία μου στην ΑΕΚ. Μου είπε πως θα πρέπει να συγκεντρωθώ περισσότερο για να δείξω τον εαυτό μου. Είπε, πως ακόμη και αν ακούγεται εγωιστικό πως κάθε παίκτης κάποιες στιγμές θα πρέπει να παίξει και για τον εαυτό του.

Του είπα πως προτιμώ να το βλέπω από διαφορετική σκοπιά. Προπονητές, συμπαίκτες ακόμα και πρόεδροι έρχονται και φεύγουν αλλά ο σύλλογος παραμένει πάντα ο ίδιος.

Έτσι όσο πιο πολύ παίζεις για την ομάδα, πάντα θα έχεις κάτι θετικό για να συγκεντρωθείς. Έπειτα, προσπάθησε να φανταστείς πως άρχισα να νιώθω όταν συνειδητοποίησα πως ακόμη και η ομάδα μου αλλά και ο κόσμος που έλεγε πως ήθελε το καλύτερο μου συμπεριφέρθηκαν κατ’αυτό τον τρόπο.

Ρώτησε τον Ντέμη για αυτή την συνομιλία. Είμαι βέβαιος πως την θυμάται καλά. Στην τελευταία προετοιμασία μου με την ΑΕΚ με ρώτησαν εάν είχα μετανιώσει που επέλεξαν να πάω στην ομάδα. Τότε είχα πει όχι, γιατί αισθανόμουν πως κάτι θετικό υπήρχε για να πάρω από ότι είχε ήδη συμβεί. Ρώτησε με τώρα...".

Ο Ενσαλίβα στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο

Το επόμενο βήμα

Η καριέρα του Ενσαλίβα στη Λίλεστρομ αποδείχθηκε σύντομη καθώς μετά τη λήξη του συμβολαίου του με την ΑΕΚ, ολοκληρώθηκε και ο δανεισμός του. Πλέον αναζητεί νέες προκλήσεις.

"Ο δανεισμός μου στη Λίλεστρομ ολοκληρώθηκε ταυτόχρονα με το συμβόλαιο μου στην ΑΕΚ, έτσι από τις 31 Ιουνίου ήμουν ελεύθερος από τον σύλλογο. Μου ζήτησαν να μείνω και τον Ιούλιο κάτι που προβλεπόταν από το συμβόλαιο, όμως παρότι μου έκαναν πρόταση για να συνεχίσω, ήθελα να έχω την ευκαιρία να κάνω ένα διάλειμμα το καλοκαίρι και να ξεκουραστώ μετά από μία μεγάλη σεζόν. Κυρίως πνευματικά προκειμένου να επικεντρωθώ στο να βρω μία ομάδα σε αυτό το διάστημα όπου θα έχω προετοιμαστεί σωματικά και ψυχικά".

Η δοκιμή στη Σάλτσμπουργκ

Πριν από μερικές εβδομάδες δοκιμάστηκε στην Αυστρία από την Σάλτσμπουργκ. Παρότι άφησε θετικές εντυπώσεις δεν κατάφερε την τελευταία στιγμή να υπογράψει συμβόλαιο με την Ρεντ Μπουλ.

"Στη Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ τα πράγματα ήταν πολύ θετικά. Έμεινα μία εβδομάδα εκεί και τα πήγα πολύ καλά σύμφωνα με τα όσα μου έλεγαν στον σύλλογο αλλά και από τα όσα συμπέρανα. Πληροφορήθηκα πως η ομάδα έκανε σκέψεις για τις λεπτομέρειες που θα συζητούσαμε σε πιθανές διαπραγματεύσεις μας.

 Όταν έφυγα όμως, είπαν στον ατζέντη μου πως υπήρχε ένας Ολλανδός διεθνής με τον οποίο το τεχνικό επιτελείο της Σάλτσμπουργκ είχε συνεργαστεί στο παρελθόν και ανακάλυψαν πως ήταν ελεύθερος από την ομάδα του.

 Έτσι αποτέλεσε βασική τους προτεραιότητα η απόκτηση του. Περιττό να πως πως ήταν κάτι πολύ απογοητευτικό και μου κόστισε πολύ ενέργεια τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Μετά από όσα όμως ήδη έχω δει στο ποδόσφαιρο, τίποτα πλέον δεν με εκπλήσσει ή να με απογοητεύσει τόσο πολύ πλέον. Συγκεντρώνομαι, περιμένοντας τι θα συμβεί στο μέλλον".

ποδόσφαιρο

 • Αυτό κι αν είναι παγίδα!

  Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τον...τέλειο αποπροσανατολισμό!

 • Tα τατουάζ του Χολέμπας pics

  Eνόψει της μεταγραφής του Χολέμπας στη Ρόμα, η Corriere dello Sport παρουσιάζει ένα φωτορεπορτάζ με τα τατουάζ του αμυντικού του Ολυμπιακού

 • Στην Ιταλία ο Χολέμπας για Ρόμα

  Στην Ιταλία βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου (30/8) ο Χοσέ Χολέμπας για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια να υπογράψει συμβόλαιο με τη Ρόμα.

 • Forza ragazzi!

  Η ώρα για την έναρξη της Serie A έφτασε και το gazzetta.gr παρουσιάζει τους φετινούς μονομάχους.

 • H Μπενφίκα δίνει 10 εκατ. ευρώ για τον Κάμπελ

  Επιμένει η Μπενφίκα για την απόκτηση του Τζόελ Κάμπελ από την Αρσεναλ και προσφέρει τους "κανονιέρηδες" 10 εκατομμύρια ευρώ.

 • Όχι σε ΑΠΟΕΛ, μένει ο Φυτανίδης

  Στον Ατρόμητο θα συνεχίσει να αγωνίζεται ο Σωκράτης Φυτανίδης αφού η ομάδα του Περιστερίου δεν τα βρήκε με τον ΑΠΟΕΛ.

 • Χάθηκε ο Σο, προτάθηκε ο Τραορέ

  Ατρόμητος και Σο δεν θα πορευτούν μαζί αυτή τη σεζόν λόγω ενός προβλήματος που έχει ο παίκτης με την ομάδα του. Την ίδια ώρα προτάθηκε ο Τραορέ στους Περιστεριώτες.

 • «Ξεχωρίζει» ο Νέμεθ για Παναθηναϊκό

  Πολλοί είναι οι παίκτες που έχουν προταθεί στο "τριφύλλι", με την περίπτωση του Νέμεθ να είναι από αυτές που... ξεχώρισαν.

 • «Ψήνεται» η μεγάλη επιστροφή!

  Τα... ρέστα του παίζει ο Ολυμπιακός για Μήτρογλου, ο χρόνος πιέζει και η Φούλαμ ετοιμάζεται να πει το μεγάλο ναι!

 • Θέλει Σούσο η Μίλαν!

  Τον Σούσο της Λίβερπουλ, φέρεται να έχει στο στόχαστρό της η Μίλαν, που ψάχνεται για επιπλέον μεταγραφική ενίσχυση.

Ο Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr για την τραυματική του εμπειρία από την Ελλάδα και την ΑΕΚ σε μία συγκλονιστική και ειλικρινή εξομολόγηση. Τα ΜΜΕ, η κάνναβη, ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο Σέρα Φερέρ, ο Έβαλντ Λίνεν και η διάγνωση για την Ένωση: "Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ΑΕΚ είναι η ίδια η ΑΕΚ".Copyright www.sport24.grCopyright www.sport24.gr(©Copyright www.sport24.gr)2010-07-22T12:17:282010-07-23T09:31:18"Με την αδικία είτε πολεμούν, είτε συμπράττουν" έλεγε ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Αλμπέρ Καμί. Ο Ταμ Ενσαλίβα από την φύση του μαχητής και ειλικρινής όσο λίγοι επέλεξε τον πρώτο, τον δύσκολο δρόμο.Πικραμένος από τον τρόπο που αποχώρησε από την ΑΕΚ σε μία κατάθεση ψυχής -στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για τετριμμένο δημοσιογραφικό κλισέ όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στη συνέχεια- επαναλαμβάνει αρκετές φορές πως οι πληγές που του προκάλεσε το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχουν επουλωθεί και ως εκ τούτου δεν σκέφτεται την επιστροφή του στην Ελλάδα παρά τις προτάσεις που του κατατέθηκαν.Δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τον Πανιώνιο, να αποθεώσει τον Έβαλντ Λίνεν αλλά και να εξακοντίσει τα βέλη του σε μερίδα δημοσιογράφων που τον λοιδόρησαν με τα κείμενα τους.Εμφανώς οργισμένος ρίχνει το γάντι σε εκείνους που έφτασαν στο σημείο να αναφέρουν πως καπνίζει κάνναβη προκαλώντας τους σε ένα ιδιότυπο στοίχημα, ενώ απαντάει μέσω videos σε εκείνους που τον κατηγορούσαν για κακές εμφανίσεις με τη φανέλα της ΑΕΚ.Το  Sport24.gr  έκρινε σκόπιμο να δημοσιεύσει κάθε λεπτομέρεια των απαντήσεων του Καναδού μέσου που συγκλονίζει με τα λεγόμενα του, παρά την μεγάλη έκταση τους.Οι προτάσεις για επιστροφή στην ΕλλάδαΟ Ενσαλίβα αποκάλυψε πως είχε αρκετές προτάσεις από ελληνικούς συλλόγους με τον Πανιώνιο να παραμένει ψηλά στην εκτίμηση του."Η αλήθεια είναι πως έλαβα τηλεφωνήματα από αρκετούς ανθρώπους που με ρωτούσαν εάν ενδιαφέρομαι να παίξω σε ελληνικό σύλλογο. Είχα στο μυαλό μου πως εάν ήταν να επιστρέψω στην Ελλάδα θα μου έκανε αίσθηση να αγωνιστώ στον Πανιώνιο.Η αλήθεια είναι πως μου έκαναν μία πολύ καλή πρόταση, όμως δεν μπορώ να ψεύδομαι και να μην πω πως ακόμη έχω κακές εντυπώσεις για τον κόσμο του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Είμαι ευγνώμων για τον χρόνο που πέρασα εκεί, όμως από τότε που έφυγα από την χώρα, είχα την ευκαιρία να καθίσω και να σκεφτώ τα πάντα για το συνέβη στην ΑΕΚ, αλλά και επίσης να ρωτήσω κάποιους ανθρώπους οι οποίοι κατά τα άλλα δεν ένιωθαν τόσα άνετα στο να μου την αλήθεια για το τι έγινε.Από αυτά έμαθα, μου έμεινε στα αλήθεια μία κακή γεύση στην καρδιά μου για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Έτσι δεν πίστευα πως αν ερχόμουν στον Πανιώνιο θα είχα καθαρό μυαλό για να κάνω την δουλειά μου γνωρίζοντας το περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Φυσικά ο καθένας πληρώνει το τίμημα του, δεν κοροϊδεύω, αλλά στην παρούσα φάση έτσι όπως αισθάνομαι θα προτιμούσα να είμαι υπομονετικός και να δω εάν μου παρουσιαστεί άλλη ευκαιρία όπως έγινε στη Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ. Τουλάχιστον κάτι διαφορετικό όπου θα αισθάνομαι πως θα είμαι έτοιμος να κάνω μία νέα αρχή όπου δεν θα σκέφτομαι τι συνέβη στο παρελθόν".Η εκτίμηση για τον Πανιώνιο "Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Πανιώνιου όχι μόνο διότι ήταν υπομονετικοί μαζί μου, αλλά γιατί έδειξαν μεγάλη κατανόηση και πάντα σεβόντουσαν την δική μου επιθυμία αλλά και της οικογένειας μου για το μέλλον. Πιστεύω ότι με τον τρόπο που καθοδηγούν τον σύλλογο το μέλλον θα είναι πολύ καλό για τον Πανιώνιο"."Δώστε χρόνο στον Λίνεν"Ο 28χρονος άσος γνωρίζει όσο λίγοι τον χαρακτήρα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο Έβαλντ Λίνεν. Συνέστησε υπομονή στους ανθρώπους αλλά και τους οπαδούς του Ολυμπιακού προκειμένου να δουν αποτελέσματα. Για τον Γερμανό είχε μόνο καλά λόγια να πει."Με τον κύριο Λίνεν στο τέλος κάθε σεζόν μιλούσαμε, έτσι η σχέση μου μαζί του παραμένει πολύ καλή. Ήμουν πολύ χαρούμενος όταν άκουσα πως θα γινόταν προπονητής του Ολυμπιακού. Σκέφτηκα πως ο Ολυμπιακός πήρε μία πολύ έξυπνη απόφαση, αλλά ελπίζω επίσης πως θα χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους και να έχουν υπομονή απέναντι του.Τα πράγματα δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη και ειδικά σε έναν σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός. Συχνά παίρνουν βεβιασμένες αποφάσεις υπό την πίεση των οπαδών ή τα αρνητικά αποτελέσματα. Πιστεύω εάν ο Ολυμπιακός συνειδητοποιήσει, πως ο Λίνεν είναι ο τύπος του ανθρώπου που συγκεντρώνεται μόνο στην δουλειά και όχι σε ότι συμβαίνει εκτός ομάδας, θα εκτιμήσουν το πόσο σοβαρός και εργατικός προπονητής είναι.Έχει την δική του φιλοσοφία στο ποδόσφαιρο που πάντα αποδίδει εάν σου δώσουν αρκετό χρόνο. Επίσης σημαντικό είναι ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής να είναι ανοικτός στο να ακούσει τι έχει να σου προσφέρει αλλά και να αντιληφθεί πως για όσο πιο πολύ διάστημα του αποδείξεις πως δουλεύεις 100% προς όφελος της ομάδας, πάντα θα λαμβάνει σοβαρά τις γνώμες όλων και θα κάνει το παν να είναι άπαντες χαρούμενοι προκειμένου να κάνουν την ομάδα ακόμη καλύτερη.Αυτό είναι κάτι που τον έκανε πολύ πετυχημένο στον Πανιώνιο, με παίκτες όπως ο Ράφικ (σ.σ. :Τζιμπούρ) που ο κόσμος πιστεύει πως είναι δύσκολο να δουλέψει κανείς μαζί τους. Για τον Λίνεν δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί στο τέλος της ημέρας και οι δύο πλευρές έχουν ένα κοινό στόχο. Να νικήσουν και να επιτύχουν προσωπικά. Έτσι εξηγείται πως βελτιώθηκα εγώ, ο Ράφικ, ο Σπυρόπουλος αλλά και άλλοι παίκτες.Επίσης με τις 6-7 γλώσσες που μιλάει βρίσκει τον τρόπο να κερδίζει τον σεβασμό των παικτών. Είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρει στον Ολυμπιακό".Το τελευταίο τηλεφώνημαΟ πρώην παίκτης της Λίλεστρομ αποκάλυψε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Λίνεν πριν από μερικούς μήνες όταν μετέβη στη Νορβηγία."Την τελευταία φορά που μίλησα απευθείας με τον Λίνεν, ήταν όταν μετακινήθηκα στη Νορβηγία. Από τότε δεν είχαμε ξανά επαφή. Νομίζω πως η κατάσταση γι’αυτόν στον Ολυμπιακός είναι πολύ διαφορετική σε σχέση για παράδειγμα με τη Μόναχο 1860.Ο Ολυμπιακός είναι ένας σύλλογος που δουλεύει πάρα πολύ στις εντυπώσεις που δημιουργούνται. Θέλουν παίκτες με μεγάλη φήμη ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Καταλαβαίνω το σκεπτικό που υπάρχει στο ποδόσφαιρο και πως όταν φεύγεις από μία ομάδα θα γράφονται άσχημα πράγματα για σένα προκειμένου να δικαιολογηθεί η απόφαση της ομάδας.Δεν ενδιαφέρει τις ομάδες πόσο καλός παίκτης είσαι ή πόσο καλά έπαιζες. Ο κόσμος πάντα θυμάται τι φήμη άφησες πίσω σου. Αυτός είναι ακόμη λόγος στο γιατί νιώθω πως το μέλλον μου βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Μόνο ο Θεός γνωρίζει τι θα συμβεί. Όπως και να έχει, ελπίζω ο Λίνεν να έχει μία σπουδαία σεζόν με τον Ολυμπιακό"."Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ΑΕΚ είναι η ίδια η ΑΕΚ"Η ΑΕΚ πονάει τον Ενσαλίβα, ο οποίος πάντως παρουσιάζεται ενήμερος για τις τελευταίες εξελίξεις στους "κιτρινόμαυρους". Δεν διστάζει να καταθέσει την δική του άποψη για το τι συνέβαινε στα αποδυτήρια."Πιστεύω πως πάντα η ΑΕΚ μπορεί να κάνει ένα βήμα προς το πρωτάθλημα. Όμως από αυτά που έζησα το διάστημα που έμεινα στην ομάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η ίδια η ΑΕΚ! Υπάρχει μεγάλος διαίρεση μέσα στην ομάδα και στο τέλος της ημέρας τα προβλήματα αρχίζουν όταν οι άνθρωποι ανησυχούν περισσότερο για το πως η ΑΕΚ θα τα καταφέρει, από το να βοηθάει ο ένας τον άλλο για να πετύχει ο σύλλογος τον στόχο του.Αυτό ξεκινάει μέσα από τα γραφεία, φτάνει στους οπαδούς και για μένα λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι δημοσιογράφοι. Δυστυχώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι αδυνατούν να κατανοήσουν το αντίκτυπο που έχει αυτό στους παίκτες και γιατί πάντα βλέπετε μία ομάδα που δεν μπορεί να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητες της.Ο "Λύμπε" και ο Δέλλας θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στους παίκτες πως θα πρέπει μείνουν συγκεντρωμένοι όσο πιο πολύ γίνεται στη δουλειά τους. Δεν ξέρω τον Πάπα Μπούμπα Ντιόπ όμως και εκείνος θα πρέπει να είναι προσηλωμένος στους στην ομάδα.Εάν αυτό επιτευχθεί και υπάρχει αρμονία μεταξύ των παικτών και του τεχνικού επιτελείου, τότε πάντα υπάρχει η δυνατότητα για επιτυχία αφού εάν η ΑΕΚ νικάει η υποστήριξη θα αυξάνεται πολύ γρήγορα".Καλύτερη χρονιά στον ΠανιώνιοΟ διεθνής αμυντικός μέσος ανακαλεί στη μνήμη του τις ευχάριστες στιγμές που πέρασε στη Νέα Σμύρνη με τη φανέλα του Πανιωνίου."Στον Πανιώνιο έμεινα για έναν χρόνο μόνο. Προσωπικά στον αγωνιστικό χώρο ένιωσα πιο ελεύθερος από ποτέ στην καριέρα μου. Είχα κάποιες σπουδαίες χρονιές στη Γερμανία προτού έρθω στην Γερμανία, αλλά έχοντας έναν προπονητή που με υποστήριξε τόσο πολύ όσο ο Λίνεν, συμπαίκτες, αλλά και το επιτελείο που ήταν κοντά μου με έκαναν αισθανθώ πιο άνετα από ποτέ στην επαγγελματική μου καριέρα.Μπορώ να πω πως έγινα καλύτερος ποδοσφαιριστής από τότε που μεταπήδησα στην ΑΕΚ αν και ο κόσμος πιστεύει άλλα πράγματα.Συχνά βλέπω videos από τα παιχνίδια μου και παρατηρώ τις λεπτομέρειες που ο Φερέρ μου έμαθε στην πρώτη χρονιά μου στην ΑΕΚ. Ο κόσμος θυμάται τη σεζόν μου στον Πανιώνιο γιατί προς τα έξω έβγαζα μία πολύ θετική εικόνα και έτσι όλοι θεωρούν πως έπαιξα πολύ καλύτερα.Ο Ενσαλίβα στο παιχνίδι με την Μπάτε ΜπορίσοφΕάν όμως κλικάρεις στο Youtube το όνομα μου, θα δεις κάποια παιχνίδια που έπαιξα εκείνη τη σεζόν κόντρα σε Μπενφίκα, Έβερτον, Μπάτε Μπορίσοβ –και τι ειρωνεία- απέναντι στον Πανιώνιο.Είναι περίπου 8 λεπτά στιγμιότυπα επικεντρωμένα σε μένα και τι έκανα κάθε φορά που βρισκόμουν σε επαφή με την μπάλα. Αυτό σημαίνει επίσης πως θα έκανα και λάθη. Ένα πράγμα που λατρεύει ο κόσμος να λέει για το παιχνίδι μου είναι πως έκανα πολλά λάθη, αλλά προκαλώ τον οποιονδήποτε να δει αυτά τα videos.Πρόκειται για τα τέσσερα από τα δέκα παιχνίδια που έπαιξα για την ΑΕΚ στην σεζόν όπου ήμουν ένας από τους καλύτερους ή ίσως ο κορυφαίος παίκτης της ΑΕΚ. Αυτό δεν θα μπορούσες να το διαβάσεις στις εφημερίδες. Ένας δημοσιογράφος μάλιστα έγραψε πως δεν έκανα ποτέ ένα καλό ματς με την ΑΕΚ στα 2,5 χρόνια που έμεινα εκεί. Δες εσύ τα videos και κρίνε εάν αυτό είναι σωστό.Ο Ενσαλίβα στο παιχνίδι με την ΈβερτονΑυτά που λένε για μένα αλλά και για άλλους ποδοσφαιριστές στις εφημερίδες είναι απλά ψέματα! Λέξεις που αρέσουν στον κόσμο, εντυπώσεις που θέλουν να αποκομίσεις. Το αφήνω στην κρίση του κόσμου για ποιους λόγους κάποιοι δημοσιογράφοι κάνουν κάτι τέτοιο. Απλά μην πιστεύετε τα ψέματα που διαβάζετε"."Νιώθω ακόμη πικρία"Παρότι πέρασαν αρκετοί μήνες μετά την αποχώρηση του από την ΑΕΚ, ο "Ταμ" δεν δείχνει να έχει ξεπεράσει το σοκ θεωρώντας πως αδικήθηκε κατάφορα."Δεν μπορώ να πω ψέματα. Νιώθω ακόμη πικρία. Το θέμα είναι πως έπαιξα αρκετά καλά παιχνίδια με την ΑΕΚ ειδικά την τελευταία σεζόν. Η πολιτική που ακολουθεί ένας σύλλογος να αφήνει έναν παίκτη να φύγει όταν ξέρει πως είναι αρκετά καλός να παίξει και να βοηθήσει είναι από τους λόγους που έχω πρόβλημα να επιστρέψω για να παίξω ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.Ο κόσμος βλέπει τα παιχνίδια αλλά πιστεύει τις απόψεις των εφημερίδων που επιλέγει για να διαβάσει όπου γράφονται υπερβολές ή δημοσιεύονται εσφαλμένες πληροφορίες.Κάθε εφημερίδα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να πείσει τον κόσμο πως τα πράγματα είναι όπως εκείνοι θέλουν και ποτέ δεν λένε την αλήθεια. Είναι πολύ άσχημο αυτό, αλλά και το ότι ο κόσμος πιστεύει όλα τα ψέματα με κάνει να μην σκέφτομαι να επιστρέψω στην Ελλάδα.Αισθάνομαι και ξέρω πως έπαιξα πολύ  καλά στα 8 από τα 10 παιχνίδια που κλήθηκα να πάρω μέρος την περυσινή σεζόν στην ΑΕΚ. Στα τέσσερα τελευταία πριν την διακοπή των Χριστουγέννων έπαιξα σημαίνοντα ρόλο σε όλους τους αγώνες και έπειτα δεν προπονήθηκα με την ομάδα από την πρώτη μέρα του νέου έτους μέχρι που αποχώρησα. Και κανείς δεν ρώτησε γιατί συνέβη αυτό.Ήδη ήταν αρκετό αυτό για μένα, όμως όταν έφυγα ακόμη περισσότερα γράφτηκαν. Δέχθηκα επιθέσεις από τις εφημερίδες για την προσωπικότητα μου ή τον χαρακτήρα μου προκειμένου να δικαιολογήσουν μία λανθασμένη απόφαση.Άκουσα και διάβασα πολλά πράγμα που με αφορούσαν ενώ βρισκόμουν στην Ελλάδα και ποτέ δεν μίλησα, όμως στο τέλος σχημάτισα μία άποψη στο μυαλό μου για το πως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα.Γράφτηκε πως περνούσα πολύ χρόνο βγαίνοντας έξω, πηγαίνοντας σε πάρτι όταν δεν μπορούσα να παίξω. Αν ήξερες πως αύριο δεν θα μπορούσες να πάρεις μέρος με την ομάδα στην προπόνηση αλλά θα πρέπει να βρεις κάποιο κίνητρο από μόνος σου για να δουλέψεις και να παραμείνεις σωματικά αλλά και πνευματικά σε καλή κατάσταση για το μέλλον σου φυσιολογικό είναι να θέλεις να βγεις από το σπίτι και να αποφορτιστείς. Ακόμη και έτσι όμως διατηρούσα επαγγελματική συμπεριφορά στην προπόνηση, πάντα ακολουθούσα τα προγράμματα και έδινα το 100% των δυνατοτήτων μου για δικό μου όφελος".O Ενσαλίβα στο Β΄ ημίχρονο του αγώνα με την ΜπενφίκαΤο ξέσπασμα για την φήμη περί κάνναβης"Το χειρότερο πράγμα που άκουσα όσο ήμουν στην ΑΕΚ ήταν πως κάποιοι δημοσιογράφοι διέδιδαν την φήμη πως κάπνιζα κάνναβη στον ελεύθερο χρόνο μου!  Θα πω αυτό μία φορά και πείτε όλοι εσείς που το διαβάζετε αυτή τη στιγμή πως θα νιώθατε.Ποιος ξεκίνησε αυτή την φήμη ή ποιος την πιστεύει; Ελάτε μαζί μου να κάνουμε ένα τεστ ανίχνευσης ψέματος. Ρώτηστε με εάν έχω πάρει πότε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ναρκωτικό και εάν αποδειχθεί πως λέω ψέματα, προσωπικά θα δώσω στο άτομο που θα το αποδείξει όλο το ποσό των 240.000 ευρώ που ακόμη μου οφείλει η ΑΕΚ από το συμβόλαιο μου την περυσινή περίοδο.Εάν όμως αντιληφθείτε πώς λέω την αλήθεια και είστε ψεύτες, τότε θέλω τους μισθούς σας για έναν χρόνο. Εάν δεν αποδέχεστε την πρόταση μου... να είστε πιο προσεκτικοί στα πράγματα που λέτε γιατί δεν επηρεάζουν μόνο καριέρες αλλά ακόμη και ζωές. Επαναλαμβάνω τέτοιου τύπου είναι οι λόγοι που με κάνουν να δυσκολεύομαι να επιστρέψω στην Ελλάδα. Είμαι ακόμη πικραμένος".Η συνομιλία με τον ΝτέμηΟ Καναδός άσος αποκαλύπτει πως είχε προτάσεις από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ενώ αποκαλύπτει έναν διάλογο που είχε με τον Ντέμη Νικολαίδη."Αυτό που με πληγώνει περισσότερο απ’όσα συνέβησαν στην ΑΕΚ είναι πως παρότι πριν από τρία χρόνια είχα την επιλογή να παίξω σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο τέλος επέλεξα την ΑΕΚ γιατί ήθελα να γίνω μέρος σε κάτι που θα γινόταν μεγάλο, παρά σε κάτι που ο κόσμος θεωρούσε ήδη μεγάλο.Στην πρώτη σεζόν είχα μία συνομιλία με τον Ντέμη (σ.σ.: Νικολαϊδη) για την παρουσία μου στην ΑΕΚ. Μου είπε πως θα πρέπει να συγκεντρωθώ περισσότερο για να δείξω τον εαυτό μου. Είπε, πως ακόμη και αν ακούγεται εγωιστικό πως κάθε παίκτης κάποιες στιγμές θα πρέπει να παίξει και για τον εαυτό του.Του είπα πως προτιμώ να το βλέπω από διαφορετική σκοπιά. Προπονητές, συμπαίκτες ακόμα και πρόεδροι έρχονται και φεύγουν αλλά ο σύλλογος παραμένει πάντα ο ίδιος.Έτσι όσο πιο πολύ παίζεις για την ομάδα, πάντα θα έχεις κάτι θετικό για να συγκεντρωθείς. Έπειτα, προσπάθησε να φανταστείς πως άρχισα να νιώθω όταν συνειδητοποίησα πως ακόμη και η ομάδα μου αλλά και ο κόσμος που έλεγε πως ήθελε το καλύτερο μου συμπεριφέρθηκαν κατ’αυτό τον τρόπο.Ρώτησε τον Ντέμη για αυτή την συνομιλία. Είμαι βέβαιος πως την θυμάται καλά. Στην τελευταία προετοιμασία μου με την ΑΕΚ με ρώτησαν εάν είχα μετανιώσει που επέλεξαν να πάω στην ομάδα. Τότε είχα πει όχι, γιατί αισθανόμουν πως κάτι θετικό υπήρχε για να πάρω από ότι είχε ήδη συμβεί. Ρώτησε με τώρα...".Ο Ενσαλίβα στο παιχνίδι με τον ΠανιώνιοΤο επόμενο βήμαΗ καριέρα του Ενσαλίβα στη Λίλεστρομ αποδείχθηκε σύντομη καθώς μετά τη λήξη του συμβολαίου του με την ΑΕΚ, ολοκληρώθηκε και ο δανεισμός του. Πλέον αναζητεί νέες προκλήσεις."Ο δανεισμός μου στη Λίλεστρομ ολοκληρώθηκε ταυτόχρονα με το συμβόλαιο μου στην ΑΕΚ, έτσι από τις 31 Ιουνίου ήμουν ελεύθερος από τον σύλλογο. Μου ζήτησαν να μείνω και τον Ιούλιο κάτι που προβλεπόταν από το συμβόλαιο, όμως παρότι μου έκαναν πρόταση για να συνεχίσω, ήθελα να έχω την ευκαιρία να κάνω ένα διάλειμμα το καλοκαίρι και να ξεκουραστώ μετά από μία μεγάλη σεζόν. Κυρίως πνευματικά προκειμένου να επικεντρωθώ στο να βρω μία ομάδα σε αυτό το διάστημα όπου θα έχω προετοιμαστεί σωματικά και ψυχικά".Η δοκιμή στη ΣάλτσμπουργκΠριν από μερικές εβδομάδες δοκιμάστηκε στην Αυστρία από την Σάλτσμπουργκ. Παρότι άφησε θετικές εντυπώσεις δεν κατάφερε την τελευταία στιγμή να υπογράψει συμβόλαιο με την Ρεντ Μπουλ."Στη Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ τα πράγματα ήταν πολύ θετικά. Έμεινα μία εβδομάδα εκεί και τα πήγα πολύ καλά σύμφωνα με τα όσα μου έλεγαν στον σύλλογο αλλά και από τα όσα συμπέρανα. Πληροφορήθηκα πως η ομάδα έκανε σκέψεις για τις λεπτομέρειες που θα συζητούσαμε σε πιθανές διαπραγματεύσεις μας. Όταν έφυγα όμως, είπαν στον ατζέντη μου πως υπήρχε ένας Ολλανδός διεθνής με τον οποίο το τεχνικό επιτελείο της Σάλτσμπουργκ είχε συνεργαστεί στο παρελθόν και ανακάλυψαν πως ήταν ελεύθερος από την ομάδα του. Έτσι αποτέλεσε βασική τους προτεραιότητα η απόκτηση του. Περιττό να πως πως ήταν κάτι πολύ απογοητευτικό και μου κόστισε πολύ ενέργεια τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Μετά από όσα όμως ήδη έχω δει στο ποδόσφαιρο, τίποτα πλέον δεν με εκπλήσσει ή να με απογοητεύσει τόσο πολύ πλέον. Συγκεντρώνομαι, περιμένοντας τι θα συμβεί στο μέλλον".Ο Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.grΟ Ταμ Ενσαλίβα στο Sport24.gr