Ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 3:43 μμ | Από pa.press.net

Στίβος

Ο στίβος, ο οποίος είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές ολυμπιακό άθλημα με το μεγαλύτερο κύρος, υπόσχεται να προσφέρει πολλές μοναδικές στιγμές στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012.


Βατήρες εκκίνησης των αγώνων ταχύτητας στίβου. (© Press Association)

Βατήρες εκκίνησης των αγώνων ταχύτητας στίβου.

Στίβος

Ο στίβος, ο οποίος είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές ολυμπιακό άθλημα με το μεγαλύτερο κύρος, υπόσχεται να προσφέρει πολλές μοναδικές στιγμές στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Στο άθλημα αυτό έχουν σημειωθεί ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά επιτεύγματα στην ιστορία των Ολυμπιακών και τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στο Ολυμπιακό Στάδιο τις ημέρες που θα αγωνίζονται τα αστέρια του στίβου.

Έλληνες αθλητές όπως ο Περικλής Ιακωβάκης και η Βούλα Παπαχρήστου έχουν ελπίδες ολυμπιακής διάκρισης.

Το άθλημα του στίβου διαθέτει σημαντική παράδοση στους Αγώνες. Τα αγωνίσματα δρόμου διάφορων αποστάσεων διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς της αρχαιότητας, σε συνδυασμό με το ακόντιο, το δίσκο και το άλμα σε μήκος, παρόλο που δεν διεξάγονταν ατομικά, και αποτελούσαν μέρος μιας πρώιμης μορφής πένταθλου στην Ελλάδα.

Από τους πρώτους Ολυμπιακούς της σύγχρονης εποχής, οι οποίοι διοργανώθηκαν στην Αθήνα το 1896, περίπου 20.000 αθλητές έχουν αγωνιστεί σε αγωνίσματα του στίβου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του αθλήματος ως του ακρογωνιαίου λίθου των Αγώνων.

Ο αγώνας ταχύτητας των 100 μέτρων εξακολουθεί να θεωρείται το πιο σημαντικό αγώνισμα ολόκληρης της Ολυμπιάδας – παρόλο που διαρκεί γύρω στα 10 δευτερόλεπτα – ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμη αγωνίσματα που προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των 10 ημερών στις οποίες πραγματοποιείται ο στίβος.

Συνολικά, θα απονεμηθούν 47 χρυσά μετάλλια, με 24 αγωνίσματα ανδρών και 23 αγωνίσματα γυναικών. Δεν διεξάγεται αγώνας βάδην 50 χιλιομέτρων γυναικών, ενώ οι γυναίκες αγωνίζονται στο έπταθλο και όχι στο δέκαθλο. Κατά τα άλλα, τα αγωνίσματα ανδρών και γυναικών είναι τα ίδια.

Ωστόσο, η δομή και οι δεξιότητες που απαιτούνται για κάθε αγώνισμα διαφέρουν σημαντικά, καθώς οι αθλητές στα αγωνίσματα ταχύτητας (100 μ., 200 μ. και 400 μ.) πρέπει να αγωνιστούν σε πολλούς προκριματικούς, ενώ οι κούρσες του μαραθωνίου και των άλλων αγωνισμάτων μεγάλων αποστάσεων διεξάγονται σε έναν αγώνα.

Στα αγωνίσματα ρίψεων (δίσκος, σφαιροβολία, ακόντιο και σφυροβολία) και στα αγωνίσματα των αλμάτων (άλμα σε μήκος, άλμα σε ύψος, τριπλούν και άλμα επί κοντώ), οι αθλητές αγωνίζονται σε έναν προκριματικό γύρο πριν διεκδικήσουν τη δόξα στον τελικό, στον οποίο υπολογίζεται η καλύτερη προσπάθεια.

Στα σύνθετα αγωνίσματα (δέκαθλο για τους άνδρες και έπταθλο για τις γυναίκες) οι αθλητές συγκεντρώνουν βαθμούς σε διάφορα αθλήματα, ενώ το χρυσό απονέμεται στον αθλητή με τους περισσότερους βαθμούς στο σύνολο.

Ένα από τα τελευταία αγωνίσματα του στίβου που θα διεξαχθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο είναι οι σκυταλοδρομίες, οι οποίες προσφέρουν πάντοτε ένα συναρπαστικό φινάλε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής – οι οποίες θεωρούνται η κυρίαρχη χώρα στις σκυταλοδρομίες – έχουν κερδίσει περισσότερα από 700 μετάλλια στο στίβο από το 1896, τη στιγμή που καμία άλλη χώρα δεν έχει πλησιάσει ούτε τα 200 μετάλλια.

(Συνεχίζεται)

Τελευταίες ειδήσεις

Στον τελικό ο Πρώτος
Στον τελικό ο Πρώτος

Ο Γιάννης Πρώτος πήρε την πρόκριση για τον τελικό των 200μ. της κατηγορίας Τ13, των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου χάρη στο χρόνο που έκανε.